top of page
Zoeken

Waarom regie nemen bij kanker je kansen vergroot

  • Foto van schrijver: Leonie Waanders
    Leonie Waanders
  • 8 apr
  • 4 minuten om te lezen

Van passief patiënt naar krachtige participant: hoe autonomie, mindset en actie bijdragen aan je herstel van kanker


"Ik wil me geen patiënt voelen. Ik wil zelf bijdragen aan mijn herstel."


Misschien herken je dit gevoel. Je krijgt een diagnose en ineens lijkt alles óver jou te gaan, zonder dat je zelf nog echt aanwezig bent in het verhaal. Je zit in de medische molen – onderzoeken, behandelingen, uitslagen – en voelt hoe de controle tussen je vingers wegglijdt.


Maar je beseft: "Ik wil niet alleen ondergaan. Ik wil ook bijdragen. Ik wil me geen slachtoffer voelen, maar onderdeel zijn van mijn herstel."


Ik herinner me mijn moment nog precies. Ik voelde me niet eens ziek, maar iedereen zei ineens dat ik rustig en voorzichtig moest doen. Tot het punt dat ik zelfs niet meer mijn dochter in haar wandelwagen mocht duwen. Toen besloot ik.. Nee, dat doe ik anders.


Dat is het begin van regie nemen bij kanker. Een verschuiving van machteloosheid naar mogelijkheden.


De gedachte het leven te kunnen verliezen door kanker, schudde me wakker. Vanaf dat moment wilde ik niet alleen patiënt zijn, maar zelf invloed uitoefenen – op mijn herstel, mijn keuzes en mijn energie. Regie nemen in mijn kankerproces werd een krachtig keerpunt.
De gedachte het leven te kunnen verliezen door kanker, schudde me wakker. Vanaf dat moment wilde ik niet alleen patiënt zijn, maar zelf invloed uitoefenen – op mijn herstel, mijn keuzes en mijn energie. Regie nemen in mijn kankerproces werd een krachtig keerpunt.

Wat betekent regie nemen eigenlijk?


Regie nemen bij kanker gaat niet over alles willen beheersen, of over het afwijzen van je medische behandelingen. Het gaat over bewust kiezen waar je invloed op hebt, en te uiten wat voor jou belangrijk is . Over je niet identificeren met de rol van een passieve patiënt, maar weer ruimte maken voor jezelf als mens – met je verlangens, je grenzen, vertrouwen in jezelf en je intuïtie.


Het betekent:

  • Je serieus nemen in wat je voelt, nodig hebt en gelooft

  • Zelf keuzes maken, in plaats van alles uit handen geven en toelaten

  • Samenwerken met je artsen en behandelaren als gelijkwaardige partner

  • Onderzoeken wat jij kunt doen om je lichaam en geest te ondersteunen

  • Tijd nemen voor reflectie: wat vraagt deze situatie werkelijk van jou?


De kracht van autonomie en mindset


Onderzoek laat zien dat autonomie en mindset een directe positieve invloed hebben op herstel. Niet alleen op mentaal en emotioneel niveau, maar ook lichamelijk.


  • Een gevoel van invloed activeert het parasympatisch zenuwstelsel, dat nodig is voor rust en herstel.

  • Een positieve mindset verlaagt stress en versterkt het immuunsysteem

  • Zelfbewuste keuzes stimuleren therapietrouw én betrokkenheid

  • Je goed voelen en ontspanning beïnvloeden zelfs je genactiviteit (epigenetica)


Met andere woorden: je mindset en gevoel van autonomie zijn geen bijzaken. Ze zijn een belangrijk onderdeel van je herstelproces.


Zelf merkte ik bovendien, dat ik door het kunnen maken van weloverwogen keuzes, en het vertrouwen in mijn leefstijl en aanpak, dat ik me echt krachtiger voelde. Ik liep echt zelfverzekerder en meer ontspannen het ziekenhuis in. Voorheen liet ik gemakkelijk over me heen lopen, en accepteerde ik snel wat anderen voorstelden. Doordat het zo ging over 'mijn lichaam' en 'mijn leven', werd er een oerkracht in mij wakker. Een oerkracht, én levenszin.


Wat zegt ervaringsgericht en wetenschappelijk onderzoek?


Dr. Kelly Turner onderzocht honderden mensen die onverwacht herstelden van kanker. In haar boek Radicale Remissie beschreef ze dat de meeste van hen:


  1. actief deelnamen aan hun herstel

  2. hun intuïtie volgden

  3. hun leefstijl veranderden

  4. zich op zingeving, relaties en voeding richten

  5. en, vooral: bewust kozen om geen slachtoffer te zijn

“Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze zélf iets kunnen doen, verandert hun hele houding.” – Kelly Turner

Henk Fransen, oud-huisarts en expert in integrale geneeskunde constateerde iets vergelijkbaars:

“Patiënten die opvallend goed herstelden van kanker, namen regie. Ze werkten samen met hun artsen én kozen gericht welke aanvullende ondersteuning hun kon helpen. En vervolgens richtten ze hun aandacht - weg van ziekte - maar op het leven.”

Waarover kun je regie nemen?


Regie nemen hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn, en beperkt zich ook niet alleen tot je medische behandelingen. Zeker als je daarin minder keuzevrijheid ervaart, kan het helpen om daarnaast andere dingen wel bewust te bepalen. Bijvoorbeeld over:


  • Gezondheid: voeding, beweging, slaap, supplementen, rustmomenten

  • Ontspanning: tijd voor jezelf, natuur, ademhaling, meditatie

  • Werk en tijd: misschien wél even stoppen met werken om ruimte te maken voor heling

  • Communicatie: open en eerlijk durven zijn, hulp vragen, je grenzen aangeven

  • Steun: een netwerk opbouwen dat je écht helpt (professioneel of persoonlijk)

  • Zingeving: onderzoeken wat jij belangrijk vindt in dit leven


👉 In het e-book "5 praktische stappen om regie te nemen bij kanker" lees je hier per stap meer over, met concrete tips en voorbeelden.




Van overleven naar leven


Veel mensen ervaren dat regie nemen niet alleen helpt om de ziekte aan te gaan, maar ook om weer contact te maken met wie ze écht zijn.

“De diagnose deed me beseffen dat ik altijd zo hard bezig was om het goed te doen voor anderen, dat ik mezelf vergat. Ik ontdekte: het leven gaat niet om anderen. Het gaat om mij! Ik mocht meer aan het roer van mijn eigen leven gaan staan.”

Een ziekte als kanker zet alles op scherp. Juist in deze periode kan het de uitnodiging zijn om stil te staan bij wie je bent, waar je staat, en wat je werkelijk belangrijk vindt. Wat vraagt het leven nu van jou? Wat mag er veranderen in hoe je voor jezelf kiest? In hoe je je leven leidt?


Regie nemen begint niet met grote acties, maar met één innerlijk besluit: dat je jezelf serieus neemt in dit proces.


Misschien herken je dat verlangen om weer te leven vanuit jezelf, in plaats van alleen maar te reageren op wat er gebeurt.


Op mijn website vind je meer over het Gezondheidsvisie-gesprek: een gratis sessie waarin ik met je meedenk over wat jij nu nodig hebt om vanuit vertrouwen en rust de regie terug te pakken. Je bent welkom.






 
 
 

Komentarze

Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
Nie ma jeszcze ocen

Oceń
bottom of page